Iš esmės padaryti pačią tarpinę nėra labai sunku – sunkiausia yra tada, kai tos detalės, kurios paviršiui reikia tarpinės, mes negalime lengvai pernešti iš vienos vietos į kitą, arba jos gabaritai yra per dideli. Tokiu atveju reikia pasirinkti tą dalį, kuri yra mažesnė ir kurios paviršius „neišvagotas“ reljefo (iškilimai, tepalo kanalai ir pan.).
1. FORMA
Pasirinkote dalį, taigi dabar reikės pasidaryti tarpinės formą. Kadangi ranka apvedžioti kontūrą nepakanka (viduje detalės dar lieka gausybė ranka nepasiekiamų kontūrų), teks kitaip gauti jos atvaizdą.
Būdas 1: Tą dieną, kai sukau galvą, kaip tą tarpinę pagamint, sėdėjau prie kontupieriaus... tfu... kompiuteriaus! Pasisukau į kairę – o ten kopijavimo aparatas stovi. Mintį pagavot? Jei detalės matmenys neviršija 21 x 29cm, tai jokių problemų nebus – tiesiog padėkite ją plokščiu paviršiumi (tuo, ant kurio bus dedama tarpinė) ant kopijuoklio stiklo ir paspauskite atitinkamą mygtuką. Rezultate gausite būtent tokio dydžio tarpinės maketą, kokio ir reikia. Paprasčiau ir būti negali. Tik nepamirškite, kad iš pradžių reikia išvalyti detalės vidų ir ją nuriebalinti – priešingu atveju teks valyti kopijavimo aparatą.

Būdas 2: Ne visi mes turim namie kopijuoklius, ir ir ne visada detalės telpa ant jo ekrano. Tokiu atveju jums prireiks balto popieriaus lapo ir... degtukų dežutės! Užlašinkite keletą lašų klijų skirtingose detalės paviršiaus pusėse ir uždekite popieriaus lapą. Leiskite jam gerai prilipti – tokiu atveju jums „piešiant“ formą lapas nenuslys. Kai jau klijai išdžiūvo, švelniai degtukų dėžute (savaime suprantama, ta jos puse, į kurią jūs uždegat degtuką (RŪKYMAS ŽUDO, O NERŪKYMAS KENKIA JŪSŲ VĖŽIUI!!)) braukite per paviršių, ties kontūrais kiek paversdami dėžutę šonu. Per vieną minutę jau gausite visą paviršiaus formą.

2. IŠKIRPIMAS
Neskubėkite iškart iškarpyti visos gauto paviršiaus formos – galite greitai nusivilti. Pirmiausia nukirpkite tik nereikalingas šonines dalis. Dabar uždėkite gautą maketą ant tos medžiagos, iš kurios darysite tarpinę (aš tam dažniausia naudoju batų dėžių kartoną, bet jis ne visur tinka, kažkur reikia metalinių tarpinių), ir apveskite šoninį kontūrą. Po to jau galite iškirpti ir visas vidines pirminio maketo dalis – jei tai būtumėte padarę anksčiau, maketas prarastų pastovią formą, ir galutinė tarpinė, didelė tikimybė, kad bus kreiva (man taip pirmą kartą ir atsitiko). Ištepkite maketo apačią prieštukiniais klijais (jie priklijuoja, bei ir lengvai atsiklijuoja), dėkite maketą ant medžiagos tarpinėms su apibrėžtu kontūru, ir dabar drąsiai apvedžiokite visas likusias dalis. Po apibrėžimo atklijuokite maketą. Kirpti tarpinės su žirklėmis nepatarčiau – jei tai kartonas, tai geriau naudokite tuos metalinius peiliukus, skirtus pjaustyti popieriui (tik būkit atsargūs, aš už jūsų pirštų sutrumpėjimą ar kraujo nuliejimą neatsakau!)

Lyg ir viskas – toliau jau patiems teks gražint, tikslint ir dalint tarpinę. Sėkmės darbuose!
Straipsnio autorius: mindazzz
Jau beveik visam varikliui pasigaminau tarpines, nera sudetinga ir tikrai zymiai pigiau negu jas pirkti ir geriau negu tepti germetiku(mano galva) popierius atlaiko 200laipsniu ir atsparus naftos produktams, taigi gal kam pravers sis straipsniukas kuri radau

Mano vienos is tarpiniu gamybos, nuotraukos: